Welke Geluidskaart/Soundcard/Audio interface heb ik nodig?

Welke Audio interface  heb ik nodig? Als je muziek op de pc/mac maakt is het best wel handig als er geluid uit je computer komt (joh!). Gelukkig heeft elke computer wel een uitgang waar je speakers op aan kan sluiten. Maar misschien wil je ook wel opnames maken, of een midi keyboard aansluiten of gewoon een beter geluid. Tja, dan heb je toch echt een goede geluidskaart of audio interface nodig.

Oké, je weet dat je een audio interface wilt hebben maar welke gaat het worden? Er zijn er immers een heleboel….en heleboel verschillende soorten elk gemaakt voor een specifieke toepassing.

verschillende soorten geluidskaarten / audiointerfaces

  • interne geluidskaarten
  • kleine externe desktop audio interfaces (aansluiting middels USB, Firewire, Thunderbolt of PCMCIA card)
  • grote externe geluidskaarten welke geschikt zijn om in een 19″ rack te kunnen plaatsen (aansluiting middels USB of Firewire)
  • Standalone Mengpaneel of mixer voorzien met audio interface (aansluiting middels USB of Firewire)

Daarnaast zijn er nog een aantal factoren die van invloed zijn op de prijs van de geluidskaart:

  • kwaliteit van de AD/DA converters (dit bepaald voor een groot gedeelte de uiteindelijke geluidskwaliteit)
  • Hoeveelheid in & uitgangen en soort ingangen.
  • Hoeveelheid mic preams
  • Kwaliteit mic preamps

Oké, nu duidelijk is welke vier soorten geluidskaarten er zijn  er zijn zal ik deze nader toelichten met hun specifieke toepassing.

De eerste is de interne geluidskaart. Zoals ik al eerder schreef heeft elke computer wel een uitgang waarmee deze op een geluidssysteem kan worden aangesloten. Deze uitgang noemen we de line out. Dit is meestal een 3,5 mm stereo jack aansluiting. Deze bevind zich op de achterkant van je desktop computer en de aan de zij- of achterkant van je laptop. Vaak is de geluidskwaliteit redelijk tot matig te noemen, vooral bij laptops is de kwaliteit matig te noemen…. Daarnaast levert het nog wel is wat probleempjes op waardoor er geen geluid uitkomt.

Conclusie: de standaard ingebouwde geluidskaart is niet geschikt voor muziek maken!!

Voor desktop pc’s zijn er gelukkig diverse goede interne geluidskaarten verkrijgbaar. Dit zijn zogenaamde PCI insteekkaarten die je makkelijk in een van de beschikbare PCI sloten klikt. Hiermee kan je op een simpele manier een betere geluidskwaliteit behalen en je hebt ook vaak een midi in- & uitgang. Voor nog geen honderd euro kan je al een goede geluidskaart hebben van bijvoorbeeld ESI of M-audio. Het aantal in- en uitgangen is vaak wel beperkt, in de meeste gevallen heb je 1 analoge stereo in- en uitgang, midi in & uit en misschien nog een digitale audio in- & uitgang. Een microfoon aansluiting is vaak een zeldzaamheid. Voor mensen die alleen elektronische muziek maken en geen zang of instrumenten willen opnemen is dit ruimschoots voldoende. Anno 2018 zul je dit bijna niet meer tegenkomen.

M-audio Audiophile2496 internal audiointerafce

Wil je meer audio in- & uitgangen en een goede microfoon ingang voorzien met 48V phantom power? Of heb je een laptop, dan is een externe desktop geluidskaart of audio interface de volgende stap. De goedkopere varianten worden allemaal aangesloten middels USB (usb 2.0) Een aantal duurdere varianten beschikte vroeger vaak een Firewire aansluiting.Tegenwoordig is dit Thunderbolt,  deze aansluiting wordt vooral veel door Apple gebruikt.

Diverse aanraders als externe geluidskaart/audio interface:

Er zijn al externe geluidskaarten verkrijgbaar voor nog geen 50 euro, echter deze bieden weinig in- en uitgangen en de verwachte geluidskwaliteit zal ook niet bepaald denderend zijn. De serieuzere externe desktop geluidskaart(en) zijn al verkrijgbaar in de prijscategorie 75 tot 150 euro.

Voor singer songwriters die geen klavier bespelen heb ik altijd een mooie budget aanrader, dit betreft de Lexicon Alpha USB audio interface. Voor € 69 heb je een mooi externe geluidskaart. Deze heeft 1 microfoon ingang aan de achterkant en één instrument ingang voor bijvoorbeeld een gitaar aan de voorkant. Aan de achterkant zit een line-out uitgevoerd in zowel jack- als tulpaansluitingen. Op de line-out sluit je bijvoorbeeld je actieve luidsprekers aan.

Lexicon Alpha USB achterkant Lexicon Alpha USB voorkant

Deze interface is bijvoorbeeld te koop bij:

Nu voor maar € 51 bij

Thomann

Bax-shop.nl

ToneControl

Wil je een betere geluidskwaliteit of wil je mobiel opnemen maar heb je voldoende aan hetzelfde aantal aansluitingen? Dan is de Focusrite Scarlet 2i2 een goede kandidaat.  Focusrite maakt al jaren kwalitatief goede microfoonversterkers en heeft deze kennis ook toegepast in hun audiointerfaces. Het komt je opname zeker ten goede! Te koop bij o.a. :

Bax-shop.nl

PeterVerspuy

ToneControl

Focusrite Scarlet 2i2 aansluitschema

Goede alternatieven zijn verkrijgbaar van o.a. Behringer & Tascam.

Wil jij er meteen een goede software bij? Dan is de Steinberg UR22MK2 zeer interessant (ik heb zelf ook)

 

Voor de  producer of toetsenist zijn deze kaarten echter niet afdoende. Je eigen elektrische piano of analoge synthesizer moet je natuurlijk ook kunnen aansluiten. Dan zijn MIDI in/uitgangen natuurlijk zeer handig zodat de computer weet welke noten jij aan het spelen bent op je klavier. (Midi is geen geluid maar enkele muzikale informatie over bijvoorbeeld de toonhoogte, lengte, etc.) Een van de meest mooie en complete aanbiedingen op dit moment betreft nu de Native Instruments Komplete Audio 6. Deze heeft meer in- en uitgangen dan de eerder beschreven audiointerfaces  Interface  maar wordt ook nog is een keer geleverd met een flinke  samplebibliotheek van 3 GB.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De komplete audio van Native Instruments is o.a. te koop bij:

Bax-shop.nl

I4-muzique.nl

ToneControl

Heb je meer ingangen nodig dan kom je al snel uit bij de grotere externe geluidskaarten terecht. Op een gegeven moment loop je wel tegen de limiet aan van USB 2.0 vanwege de doorvoersnelheid. Ga je dus veel bronnen/instrumenten (bijvoorbeeld een band) tegelijkertijd opnemen dan is een externe geluidskaart met Firewire een must.

Het is wel altijd goed opletten met de aanduiding van wat voor soort in- en uitgangen een geluidskaart heeft. Vaak wordt er geschermd met 16 in & 16 uitgangen (of meer). In de meeste gevallen zijn vaak maar vier ingangen voorzien van een microfoon ingang en de rest van ingangen gaat via een normale jack ingang en/of dat je 8 ingangen via de ADAT interface hebt. Dit is een digitale ingang waarop je maximaal 8 kanalen/ingangen kan binnenhalen. Je zal echter wel een losse AD converter (van analoog naar digitaal) nodig hebben en wanneer je met microfoons werkt ook een meerdere microfoon voorversterkers.

Met een goede combinatie van een goede externe geluidskaart en een meerkanaals microfoonversterker kan je meteen een hele band opnemen. Zo heeft bijvoorbeeld de RME Fireface 800 FireWire audio interface 4 microfooningangen aan de voorkant. Aan de achterkant bevinden zich nog 8 analoge ingangen. Deze analoge ingangen kunnen dan bijvoorbeeld worden gevoed door de Focusrite OctoPre MKII microfoon voorversterker. Op deze voorversterker kunnen wel 8 microfoons worden aangesloten. In totaal dus wel 12 microfoons die door deze slimme combinatie kunnen worden opgenomen.

RME Fireface800 19¨externe geluidskaart

De laatste categorie is een beetje tricky omdat het eigenlijk weer onder te verdelen is in twee soorten.

De eerste soort betreft de mengpanelen welke alleen de stereomix via USB naar de computer toesturen, via de USB kan dan ook weer het geluid van de computer beluisterd worden. Wil je wel meerdere instrumenten apart opnemen dan zal je dus meerdere opname sessies moeten houden. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de Alesis Multimix USB serie en de Behringer XENYX QX USB serie.

Alesis multimix8 USB2 mixer

De tweede categorie betreft de mengpanelen waarbij meerdere kanalen tegelijkertijd naar de computer toe worden gestuurd (meestal via Firewire). Dit soort mengpanelen zijn dus ideaal voor multitracksessies / meersporenopnames en worden ook vaak gebruikt door bands. Je kan namelijk deze mengtafels standalone ook goed gebruiken en is dus een echte multitasker. Voorbeelden hiervan zijn de Presonus Studiolive serie, Yamaha 01V96i, Tascam DM3200 en Allen&Heath ZED R16.

PreSonusS tudiolive 1602 mixer multichannel interface

Zoals hierboven beschreven is deze categorie tricky, het is soms niet helemaal duidelijk of nu multitrack kunt opnemen of slechts alleen stereo. Daarom heb ik ook wat voorbeelden beschreven zodat jullie niet meer in de handleiding hoeven te duiken. Maar in geval van twijfel, altijd RTFM!

Beste mensen keus genoeg zou ik zeggen! Het mooie is dat veel geluidskaarten ook software meeleveren, je kan dan al meteen aan de slag.

 

Nog een belangrijke tip (ik kan het niet vaak genoeg herhalen…):

Niet elke geluidskaart werkt goed op elke PC! Koop dus een goed systeem! (DAW PC+  geluidskaart)

Voor meer info over een goede PC of MAC voor in de homestudio klik dan hier.

17 Comments
  1. Reply
    Taylan 22 maart 2013 at 21:31

    Dus eigenlijk heb je als je een grote externe geluidskaart koopt geen mixer meer nodig? Ik wil namelijk ook met hardware gaan werken zoals een synthesizer en een drumcomputer, heb ik dan aan alleen een geluidskaart genoeg of moet je daar ook nog een mixer bij hebben?

  2. Reply
    Remke 11 februari 2014 at 12:38

    Goede uitleg! Mijn vraag was, ik heb een pc en een mixer (Behringer) en daarmee wil ik op de pc muziek maken met Cubase. Ik wil in ieder geval 4 instrumenten met midi gebruiken (toetsen, drums, etc) maar ook gewoon gitaar, bas en zang (vandaar de mixer). Misschien hebben jullie evt. nog verder suggesties?

    • Reply
      Auteur 14 februari 2014 at 19:55

      Hoi Remke,

      Bedankt voor je vraag!

      Wat voor mixer heb jij (dan kan ik een aansluitschema voor je maken)

      En heb jij al software? Het pakket Cubase wat jij noemt is erg compleet. Voor de meeste beginners en homestudiogebruikers te compleet naar mijn mening. Persoonlijk raad ik altijd eenvoudigere software aan. De fabrikant van Cubase (Steinberg) heeft ook een simpelere uitvoering, heet dit pakket ( ze zijn nu bij versie 3)

      Voor de rest kon ik niet zo veel wijs worden uit je vraag. Dus misschien moet je het iets beter uitleggen, dan kan ik je een passend advies geven.

      Groeten
      Homestudioinfo.nl

      • Reply
        Remke 22 februari 2014 at 18:50

        Het is een Behringer mixer met 4 kanalen, exacte naam: Behringer Eurorack UB1204-PRO. Hier kan ik wel mijn gitaar en bas en microfoon inpluggen en met een plug naar 1 midi in- en uitgang naar pc. Sorry als het knullig klinkt, maar ik hoop dat je nu voldoende info hebt. Ik heb een midi drum en – toetsen, die ik tegelijkertijd op de pc wil aansluiten, samen met gitaar, bas en microfoon. Hiermee wil ik dan nummers (alleen of met meerderen) opnemen op de pc. Ik weet dat Cubase ingewikkeld is, maar ik kan er al aardig mee uit de voeten. Cakewalk is een mooi alternatief. Eerder had ik een PCI-geluidskaart met midi-aansluiting, maar die is nu stuk. Op zoek naar een andere merkte ik dat die nu niet meer (de goede) verkrijgbaar zijn. Vandaar mijn bezoek op jullie site. Top dat jullie ook écht reageren. Ik hoop dat mijn vraagstelling nu duidelijker is.

        Vriendelijke groet,

        Remke.

  3. Reply
    Pradero 15 mei 2014 at 19:03

    Beste HomeStudioinf ;

    Ik heb een sinds kort een zelfbouw PA systeem. ( door iemand anders gebouwd )Maar op een macbook Pro met Externe geluidskaart, aangesloten via een 3,5mm plug naar XLR klinkt gaat de set veel harder dan wanneer ik de zet aansluit op een Laptop met een onboard geluidskaart.

    is dit normaal of doe ik iets totaal verkeer ?

    Groetjes

    pradero

    • Reply
      Auteur 28 mei 2014 at 21:37

      Beste Pradero,

      Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt. Het kan inderdaad zo zijn dat een externe geluidskaart een harder signaal uitstuurt, de meeste onboard soundcards willen nog wel is ontregelt worden door diverse zaken. Wel wil ik je adviseren om geen verloopjes te gebruiken van 3,5 mm jack naar XLR. Beter is om een geluidskaart te zoeken welke een gebalanceerde uitgang heeft. De Tascam 366 US heeft twee gebalanceerde uitgangen. (dit zijn 6,3 mm jack TRS uitgangen) Hiervoor heb je wel een verloopkabel nodig van 6,3 mm jack TRS naar XLR.

  4. Reply
    Björn 7 januari 2015 at 15:40

    Hallo,

    Ik wil thuis muziek op gaan nemen. Hiervoor wil ik gebruik maken van programma’s / samples die iig een drumstel en een basgitaar kunnen simuleren. Electrische en akoestische gitaar speel ik zelf in, de bedoeling is via een mic. Verder wil ik het liefst ook gebruik maken van een midi keyboard om sommige synth partijen zelf in te spelen. Qua geluiden wil ik alles van klassieke instrumenten tot synthetische geluiden. Wat heb ik allemaal nodig?

  5. Reply
    Bertram 19 januari 2015 at 12:07

    Ik ben op zoek naar een een geschikte audio interface voor mijn studio. Waar ik zelf wel al uit ben is dat ik graag een “Universal Audio” audio interface wil gaan gebruiken i.v.m. de vele analoge plugins welke hiervoor beschikbaar zijn. Echter voor de variant waar ik voor moet kiezen zou ik graag wat advies willen.

    Mijn hardware:
    – MacBook Pro 15″
    – Thunderbolt 27″
    – Korg microKONTROL
    – Access Virus TI2 Desktop synthesizer
    – KRK RP8 G3 actieve studiomonitor
    – Microfoon

    Zelf zat ik aan één van onderstaande te denken, maar zou graag wat advies willen.
    – Universal Audio Apollo Duo audio interface met DSP-processor (volgens mij nogal overkill)
    – Universal Audio Apollo Twin DUO Thunderbolt audio-interface

    Alvast heel erg bedankt!

  6. Reply
    Joep de Groot 11 september 2015 at 20:13

    geachte Homestudio. Ik als audiofiel ben altijd op zoek naar de betere audio,om te horen. Wat klinkt beter als die & visa versa. 16 Bits A/D of 24. enz enz. Zelf wil ik een andere laptop kopen & welke kan ik als Consument het beste nemen qua audio afspeel & opneem Quality. Doch moet betaalbaar zijn voor een hard werkende huisvader. Mag ook 2e hands laptop zijn. Maak niet uit. Puur Muziek afspelen is mijn hobby. Gr. & B.v.D.joep

  7. Reply
    Thijs van der Linden 18 februari 2016 at 16:43

    Beste Homestudioinfo,

    Ik heb een Behringer Xenyx X1204 USB mengpaneel, en ben van plan om een amateure home-studio te bouwen. Ik gebruik een ASUS Laptop met een externe geluidskaart Xonar u7 (eigenlijk om het headphone geluid te versterken en omdat het beter geluidskwaliteit heeft dan de interne geluidskaart). Ik wil stem, acoustische en elekrische gitaar opnemen.
    De vraag is, heb ik nog een interface nodig? Want sommige vrienden zeggen dat ik die nog nodig heb, en andere zeggen dat de mengpaneel zelf als een interface werkt.

    Alvast bedankt.
    Groeten, Thijs

    • Reply
      Auteur 23 februari 2016 at 22:20

      Beste Thijs,

      Dit mengpaneel is tevens je audio-interface. USB kabel erin en aansluiten op je laptop.

      Met vriendelijke groet,
      Homestudioinfo

  8. Reply
    Luca Guerra 30 april 2016 at 09:53

    Beste Homestudio,

    Ik kan voor een relaxte prijs een Yamaha Audiogram 6 USB audio interface verkrijgen.
    Maar nu vroeg ik me af of die ook de cpuload van mn laptop ontlast, of dat ik daar beter iets anders kan aanschaffen?

    Thanks in advance!
    Groetjes, Luca

  9. Reply
    Merel 27 november 2018 at 13:47

    Beste Homestudio,
    Ik ben nu al dagen aan het zoeken en heb nog steeds geen oplossing gevonden. Ik hoop echt dat u mij kunt helpen. Ik heb een homestudio (Yamaha mengpaneel, DBX compressor-limiter, T.C. Electronic Effect/Reverb Processor, Pro-XL hoofdtelefoonversterker, Scarlett 2i2 Focusrite geluidskaart, 2x GATT speakers en GATT versterker. Ik gebruik al jaren het programma Cool Edit Pro 2.1 icm Windows. Een paar weken geleden zat er een virus in mijn pc en moest ik Windows 10 herinstalleren. Tot dat moment draaide CE prima met W10. Nu mijn probleem…CE accepteert niet dat Scarlett opneemt en afspeelt. Het is OF opnemen OF afspelen. Als ik dus bij “Device Order” (onder playback Devices) Scarlett aanvink en onder Recording Devices de interne geluidskaart aanvink, kan ik het opgenomene beluisteren via de GATT speakers. Als ik andersom aanvink, hoor ik de recording via de GATT speakers maar het afluisteren via de kleine boxjes die zijn aangesloten op mijn pc. Als ik Recording en Playback beide op Scarlett zet en ik druk op Record, dan opent zich een spoor maar blokt. De volgende melding verschijnt: The specified device is already in use. Make sure that no tracks are using any devices that are in use, even if no waveblocks are in those tracks (or try changing the device order in Device Preferences). Dat laatste heb ik echt zo vaak gedaan. Ook CE meerdere keren verwijderd en opnieuw geïnstalleerd, PC na wijzigingen weer opnieuw opgestart. Niks helpt. Heeft u enig idee waar ‘m dit in zit? Hoop zo dat er een oplossing voor is. Alvast heel erg bedankt.
    Groetjes, Merel

    • Reply
      Auteur 4 december 2018 at 21:13

      Beste Merel,
      Dat is vervelend. Maar dit kan aan zoveel zaken liggen. Het lijkt mij eerder een driver probleem.

Leave a reply