Het maken van muziek op de computer doe je met behulp van een zogenaamde sequencer of DAW (digital audio workstation). Een sequencer is een apparaat of software waarmee je muzikale informatie mee kunt opnemen, afspelen en manipuleren.
Met de eerste sequencers was dit alleen beperkt tot MIDI informatie. MIDI staat voor Musical Instrument Digital Interface en is protocol waardoor elektronische instrumenten muzikale informatie uit kunnen wisselen. MIDI is geen audiosignaal, alleen muzikale en besturings informatie wordt doorgeven zoals toonhoogte, toonlengte, volume, programmanaam etc. Met behulp van de sequencer kon je diverse muziekinstrumenten via MIDI je muziek laten afspelen.
Bovenstaand plaatje is een screenshot van Cubase (heel oude versie). De tijdlijn (in dit geval aangegeven in maten) loopt van links naar rechts. De blokjes (de sequences) zijn muzikale informatie, deze blokjes kan je kan zelf inspelen of je kunt de partijen intekenen in de pianorolleditor.
Elk spoor is een instrument ( of een groep daarvan), zo heb je snel overzicht van alle partijen. Heel veel software sequencers werken volgens dit principe.
Het opnemen van audio behoorde in de begin jaren nog niet tot de mogelijkheden. Wilde je zang of gitaar opnemen dan was je aangewezen op een meersporen recorder. Door de steeds krachtiger wordende computers werd het ook mogelijk om audio op te nemen. De meeste sequencers kunnen vandaag de dag dan ook overweg met MIDI & Audio.
Eind jaren negentig kwam Steinberg met hun virtual studio technologie, beter bekend als VST. Nu werd het ook mogelijk om virtuele effecten zoals galm en delay toe te voegen aan audio. Daarnaast kwamen er ook virtuele instrumenten ook wel bekend als vsti of simpelweg softsynths.
Met behulp van MIDI kun je dus samplers, synthesizers en keyboards aansturen. En met audio opname mogelijkheid kun je bijvoorbeeld zang, gitaar of viool opnemen. Met behulp van effecten kan je meteen professioneel klinkend resultaat creeëren.
Vandaag de dag is de software zo krachtig dat daarom de combinatie van een computer + software ook vaak een digital audio workstation wordt genoemd, vaak afgekort als DAW.
Voorbeelden van bekende sequencers zijn o.a. Cubase, Logic (alleen voor Mac), Ableton Live, Fruityloops, Reason & Cakewalk. Zoals je ziet zijn er dus gigantisch veel programma’s te krijgen om muziek te kunnen maken. Echter niet elk programma is voor iedereen geschikt vanwege de steile leercurve en de vele mogelijkheden. Sterker nog, de meeste programma’s zijn tegenwoordig veel te uitgebreid.
[display_filter store=”5″][display_pages store=”5″][user_pages store=”5″]
[display_multi store=”5″]
[display_pages store=”5″][user_pages store=”5″]
Gelukkig zijn er ook uitgeklede varianten verkrijgbaar voor een vriendelijk prijsje of worden veelal cadeau gegeven door de fabrikant bij aanschaf van een geluidskaart.
Wanneer je alleen met software gaat werken en een makkelijk programma wil dan is fruityloops een aanrader.
Wanneer je echter alleen instrumenten en zang opneemt kan je beter kijken naar een instapversie van Protools. Er is in ieder geval keus genoeg!
Your comment is awaiting moderation.
ik wil graag een goei home studio
met mogelijkheden grensloos
ik wil thuis live
opnemen en muzikaal corrigeren
nurien en om laten zetten in muziek noten
de bass met je mond beatboxen en op nemen en laten omzetten in noten en accorden
kan dat allemaal
graag uw response
vriendelijke groeten
sadjen
Beste Sadjen,
Bedankt voor je vraag en je wensen zijn helder.
Als ik het goed heb begrepen wil je op een makkelijke manier je inspiratie meteen kunnen vangen.
Dit is voor iedereen trouwens een aanrader. Eerst je ruwe idee opnemen en later verder uitwerken.
Het antwoord op jouw vraag is wel tweeledig, het goede nieuws is dat er is speciale software op de markt die audio files (bijvoorbeeld jouw opname van wat je hebt ingezongen of geneuried) kan omzetten naar een midifiles (noten en akkoorden). Deze software is van Celemony, op hun website geven ze er meer uitleg over: http://www.celemony.com/cms/
Het slechte nieuws is dat dit specialistische software is wat je als aanvulling op je bestaande sequencer of DAW (cubase, protools, etc) gebruikt. Daarnaast is deze oplossing betrekkelijk nieuw. Een audiofile omzetten naar MIDI gaat niet altijd even nauwkeurig, met name bij het beatboxen verwacht ik uitdagingen.
Verwacht niet teveel wonderen van de techniek. Muziek maken is en blijft nog steeds een ambacht. Wanneer het niet lukt met de software van Celemony is er voor het beatboxen ook nog een andere oplossing. Neem eerst de beatboxsessie op. Stel het tempo van je DAW/sequencer gelijk aan het tempo van de beatboxsessie. Wanneer je voldoende inzoomt kan je meestal goed de individuele beats zien. Je houdt dan je beatboxsessie als voorbeeld aan en programmeert deze sessie dan na met andere beats. Wel een hoop werk, maar zoals ik al zei, muziek maken is en blijf een ambacht!
Succes met je studio!
Voor pre-opnames is de Korg sr1 Sound on Sound recorder ideaal!
Je hebt overdubs unlimited,100 drumsounds,100 fx’s en simpele bediening.
Supermakkelijk afmixen op je DAW!
grtz.
Ik automatiseer graag muziekinstrumenten. Inmiddels heb ik al zo,n 16 instrumenten die door midi aangestuurd worden. Deze staan in mijn museumcafe. Een vriendin van mij kan erg goed zingen. Begeleid door het automatisch orkest heeft zij al enkele optredens verzorgd in mijn café. Graag zouden wij haar zang willen opnemen en dit opname spoor paralel /synchroon met de midifile afspelen. M.a.w. Als het orgel speelt wil ik haar stem uit de boxen horen. Ik ben dus op zoek naar software die dit mogelijk maakt.
Wellicht kunt u mij verder helpen.
Met vriendelijke groet,
Ronald
Museumcafe het Koekoeksnest
Beste Ronald,
Dit klinkt als een leuk cafe!
Er is heel veel software waarmee dit mogelijk is. Dit wordt vaak DAW (digital audio workstation) software genoemd. Hierin kan je midi en audio bewerken.
Voorbeelden zijn Cubase, Garageband, Protools, Reaper, Sequel.
Een goede audiointerface en microfoon is wel een vereiste als je zang gaat opnemen.
Als je meer vragen hebt hoor ik het graag!
Met vriendelijke groet,
Homestudioinfo.nl
Bedankt voor uw reactie, ik ga me zeker verdiepen in de info die u aangedragen hebt.
Met vriendelijke groet,
Ronald museumcafe het Koekoeksnest