PC of Mac in homestudio?

Het hart van de meeste home studio’s is de computer waarop alle sequencing & recording software opdraait in combinatie met vaak veel Plug-ins. Ik word vaak gevraagd voor advies,  zo ook voor de computer. Veel vragen gaan of ze nu juist een Apple Mac computer moeten nemen of een Windows PC.  Mijn antwoord is altijd:”Koop een goed systeem!” Voor zowel Apple en een (goede) PC is wat te zeggen, zolang het maar voor jou werkt! We willen tenslotte muziek maken in onze home studio, en de computer is gewoon een goed stuk gereedschap die dat mogelijk maakt.

Vandaag de dag zijn de meeste pc’s al heel krachtig en in theorie geschikt voor het maken en opnemen van muziek. Voor sommige mensen voldoet daarom de standaard pc ook prima maar voor velen ook niet….

Vastlopers, lawaaiig, traag, haperingen, virussen en andere computer ellende. Sommige zaken kunnen verholpen worden door een herinstallatie, maar vaak is het slechts uitstel van executie en wordt het tijd voor andere maatregelen.  Je kan natuurlijk van alles nog proberen maar ik neem nog steeds aan dat je muziek wilt maken en het liefst met zo min mogelijk gedoe en gezeur.  Soms wordt het gewoon tijd om je computer klaar te maken voor windows….

Oké, je bent toe aan een nieuw systeem, maar wat gaat het worden? Het hangt grotendeels van je toepassing af, wanneer je op locatie opnames maakt is een heel groot desktop systeem misschien niet zo handig… Denk in ieder geval goed na over wat je precies wil gaan doen. Voor het opnemen van enkele audiotracks of alleen sequencing hoef je niet een zwaar systeem te hebben, maar gebruik je bijvoorbeeld veel VSTi’s en VST plugins dan heb je al een zwaarder systeem nodig.

Bindend Advies: “KOOP EEN GOED DAW SYSTEEM!”

Het allerbelangrijkste is om een systeem aan te schaffen bij een zaak waar ze ook verstand hebben van muziek maken (zo dat is makkelijk dan vallen een hoop zaken af!) Vergeet de schreeuwerige foldertjes en voor het oog fantastische aanbiedingen…..zij kunnen jou niet helpen en met een beetje pech moet je zelfs de doos als naar de kassa dragen…..

Gelukkig zijn er ook muziekwinkels (waar muzikanten werken en jouw taal spreken) die wel verstand hebben van computers en hier ondersteuning op geven. Zo worden er bij diverse muziekwinkels Apple computers verkocht en zijn er ook een paar winkels die PC’s verkopen die speciaal gemaakt zijn voor muziekproductie.  Ik hoor je nu denken: “Wat is daar nu zo speciaal aan?” Nou dat is heel speciaal en wel om de volgende redenen:

–       Alle componenten zijn op elkaar afgestemd

–       De systemen zijn stil door een goede koeling en een goede behuizing

–       Windows is goed afgesteld voor het maken van  muziek

–       Het is getest voor gebruik in de homestudio

 

Homestudio PC binnenkanti4 computer homestudio pc

 

 

 

 

 

Stuk voor stuk redenen dus om een goed pc systeem aan te schaffen bij de gespecialiseerd muziekwinkel. En de prijs? Die is keurig te noemen, tuurlijk er zijn altijd goedkopere systemen te krijgen maar dat heeft ook zijn redenen…op de langer termijn absoluut niet geschikt….

Een goede computer voor muziek maken kan je aanschaffen bij bijvoorbeeld I4-muzique , soundsupplies.nl (ook bekend als teachmusic.nl) en Vsystemspro. Prijzen beginnen vanaf circa 700 euro. Het mooie is dat veel van dit soort systemen ook naar keuze te configureren zijn. Wil je een snelle SSD hardeschijf (dit is echt een aanrader!!!) of meer werkgeheugen dan kan je die gewoon selecteren.  Custom built en geschikt voor jouw toepassing, namelijk muziek maken!

Persoonlijk heb ik goede ervaring met de DAW pc’s van I4-muzique, dus voor een goed DAW systeem kan ik hen van harte aanbevelen! Vanaf zo’n 800-900 euro heb je al een beest van een DAW! Bij Soundsupplies in Rotterdam verkopen ook goede systemen, een professionele DAW heb je daar al vanaf €  895

Buiten de Nederlandse grenzen is er ook veel moois verkrijgbaar. In de VS zit bijvoorbeeld ADK Pro Audio, dit een zwaar gespecialiseerd PC bouwer voor muziekproductie. Zij leveren de zwaarste machines van zelfs meer dan 6500 dollar, speciaal geschikt voor hele grote sample libaries zoals Vienna Symphonic Library. In feite heb je dan een orkest in je computer, tja dan heb je natuurlijk wel een zware machine nodig…..Veel filmmuziekschrijvers maken bijvoorbeeld ook gebruik van dit soort zware muziekproductie pc’s voor hun sample libaries.

Maar wat nu als je veel onderweg bent? Laptops doen tegenwoordig nauwelijks meer onder voor een desktop en veel mensen kiezen daarom voor een laptop. Echter er zijn maar een paar gespecialiseerde  Windows laptops voor muziekproductie verkrijgbaar (o.a. bij Vsystemspro). De meeste mensen die veel onderweg zijn zie je meestal met Apple Macbook Pro. En daar is ook absoluut een goede reden voor.

Vsystems Pro Windows Homestudio LaptopApple Macbook pro

Apple heeft haar basis altijd al gehad binnen de creatieve sector, waaronder ook muziekproductie.

In menig studio is daarom ook een Apple computer te vinden. Apple computers staan al jaren bekend om hun stabiliteit, gebruikersvriendelijkheid en eigenzinnigheid.

Vandaag de dag heb je een ruime keuze uit Apple modellen. De Mac Pro wordt het meest gebruikt in een professionele studio omgeving. Voor homestudio toepassingen is een Imac of een Macbook  Pro al ruim voldoende. Daarnaast is er ook een ruim aanbod in geluidskaarten en sequencers waardoor de Apple computer echt een serieuze kandidaat is  voor de homestudio.

Veel gehoorde  opmerking is  dat Apple als duur wordt ervaren en dat de relatief hoge aanschafprijs soms wel een drempel kan zijn. Op deze veel gehoorde opmerking heb ik een mooi antwoord: “Duur? In vergelijking waarmee dan?”  Tja dan blijkt dat er  toch weer wordt vergeleken met die pc bij de elektroknaller…..(die dus niet werkt voor muziekproductie) Tja, je moet natuurlijk geen appels met peren vergelijken.

Ik ben van mening dat er voor ieder budget ook een Apple computer is te vinden. De nieuwe Mac Mini is er namelijk al vanaf € 599 en ook deze is geschikt voor jouw hobby! Mocht dit echt nog te veel geld zijn dan bestaat er ook nog een levendige handel in de tweedehands Apple computers,  en er zijn zelfs gespecialiseerde bedrijven waar je tweedehands Apple computers kunt kopen met garantie.  Laatst zag ik bijvoorbeeld nog een mooie aanbieding van het vorige model Apple Mac Mini voor € 349.

Mac Mini doet het ook goed in de homestudio

Maar wees geen meeloper, tegenwoordig nog ik wel meer naar een pc als het budget klein is.  Apple heeft namelijk één groot nadeel (sorry Apple fans), er is veel minder gratis software voor te krijgen.  Voor de pc zijn er gigantisch veel gratis toffe VST instrumenten en plugins te vinden……

Mensen, keus en mogelijkheden genoeg. Moraal van het verhaal, koop een goed systeem en bij een zaak waar ze er verstand van hebben! Zodat jij muziek kan maken met je nieuwe computer!

Aanrader wanneer je overweegt zelf een Homestudio PC in elkaar te zetten:

Zelfbouw Budget Homestudio PC

 

 

4 Comments
 1. Reply
  SAAJAN.OEDIT DOEBE 28 juli 2014 at 22:18

  DANK U WEL VOOR UW INLEIDING VOOR HOME STUDIO
  IK BEN HIERDOOR TOCH WEL GAAN DENKEN
  HEEL GOED JONGENS
  IK BEN JULLIE DANK BAAR
  EN GA VOOR DE MAC LAPTOP VOOR MIJN HOME STUDIO
  IK HOOP DAT IK VIA JULLIE MEER STEUN ZAL KRIJGEN
  BIJ VOORBAAT MIJN DANK
  VRIENDELIJKE GROET
  SAAJAN

 2. Reply
  LEgranddave 14 oktober 2014 at 14:15

  Graag had ik ook verwezen naar Studio Ubuntu, voor de mensen onder ons die geen zin hebben in Windows en ook niet in Apple. Zelf draai ik alles via Studio ubuntu, wel is er minder software (valt wel op te lossen door Wine)maar dit is wel een veel stabieler systeem. Ik heb sinds mijn overschakeling (zelfde PC) geen vastlopers meer, dus de stabilieit is echt goed. Zelf ben ik overgeschakelt omdat ik een home studio aan het bouwen was voor een beperkt budget. Dus PC , midi klavier, soundmodule, externe soundcard, ingang voor jack. Ik neem hier in midi drums op, speel bas, gitaar en zanglijnen in zonder problemen. Dus er zijn andere mogelijkheden. (Zonder afbreuk te doen aan de andere systemen.), ik gebruik Ardour, Ableton live etc…

  • Reply
   Auteur 15 oktober 2014 at 22:05

   Bedankt voor je bijdrage! Linux in de homestudio staat bij mij nog op de verlanglijst om daar wat over te schrijven. Wel is de stap om naar Linux over te stappen best groot ondanks de voordelen die het bied. Je wordt namelijk gedwongen je weer heel erg te verdiepen in de techniek en je bent daar dan ook wel even mee zoet, ondertussen wordt er dan natuurlijk weinig gecomponeerd en opgenomen. Voor veel mensen is het al onduidelijk welke Linux Distributie zij moeten hebben, werkt mijn geluidskaart wel onder linux, hoe gaat dat met andere hardware, etc. Voor de niet technische mensen onder ons misschien een brug te ver, maar dat moet iedereen voor zichzelf maar bepalen

 3. Reply
  Apple oortjes 2 juli 2015 at 23:06

  Leuke / grappige basis informatie maar als je op zoek bent naar waar op te letten bij een windowssysteem dan word je niet veel wijzer. Minimum eisen zouden wel prettig zijn om aan te geven. Zo heeft bijvoorveeld cubase of protools al 8GB intern geheugen nodig om soepel te werken. Voor een firewire kaart in een windows machine moet je zoeken naar een kaart met TI (texas instument chipset) Iets dat heel belangrijk is, is om te kijken of de sloten op je moederbord wel al je extra pci en pci-e kaarten, zoals de UAD kunnen laten. Veel moederborden zetten 2 pci(e) sloten op de specificatie maar je kunt in de praktijk (ivm ruimte) maar 1 gebruiken.

Leave a reply