Midikeyboard

In veel homestudio’s zie je vaak bij het computerscherm naast het toetsenbord ook een keyboard of synthesizer staan welke is aangesloten op de computer. Dit centrale keyboard noemen we een MIDIkeyboard.

MIDI staat voor Musical Instrument Digital Interface,  simpel gezegd is het eigenlijk een digitale muziektaal tussen computers en muziekinstrumenten (bijvoorbeeld synthesizers, drumcomputers en samplers)  zodat ze onderling met elkaar kunnen en praten.  Hierdoor weet bijvoorbeeld het aangesloten apparaat welke noot er gespeeld wordt en hoe lang deze moet duren. De apparaten zijn onderling verbonden middels een MIDI kabel welke wordt aangesloten op de MIDI interface.

Een keyboard om je melodieën & akkoorden in te spelen is natuurlijk erg handig als je muziek wilt maken. Je kan natuurlijk je melodieën & akkoorden natuurlijk ook vaak intekenen in de pianorolleditor van je favoriete sequencer maar even snel iets inspelen of uitproberen werkt natuurlijk veel sneller en is ook beter voor je creativiteit.

Oké, je weet nu dat het handig is om een MIDI keyboard te hebben  maar welke moet ik nu hebben? Je kan natuurlijk een bestaande synthesizer of keyboard gebruiken (mits deze over MIDI beschikt) Maar wat nou als je er nog geen één hebt.  Het is van een aantal dingen afhankelijk:

  • werk je mobiel?
  • niveau van spelen
  • Budget (sorry geld is een terugkerend issue… helaas)

Voor de mobiele mensen onder ons zijn er sinds enige tijd mini of micro midikeyboards. Korg heeft zo’n keyboard in de nanoserie, het lijkt mij niet echt lekker spelen maar het is wel makkelijk voor onderweg als je een melodie of akkoord wil uitproberen.

De Korg Nanokey midi keyboard (ideaal voor mensen met kleine vingertjes….)

Wanneer je gewoon plek hebt op je bureau zou ik toch een model aanraden met iets grotere toetsen en met meer toetsen. Je hebt al simpele midikeyboards vanaf circa € 50,- welke je of via MIDI of via USB op je computer kan aansluiten. Check altijd eerst even of iets compatibel is met jouw besturingssysteem, niet alles werkt namelijk op elk systeem. Ik ken iemand die heel wat uurtjes bezig is geweest met een driver voor een MIDI interface voor Windows 7…… ( heb je nu je zin Takkie)

Er is in ieder geval veel keus in modellen met 25-, 49- of 61 toetsen. Persoonlijk zou ik altijd voor een model gaan met 49 toetsen. Ik kan wel is waar niet (goed) spelen maar je hebt wel lekker de ruimte om met akkoorden te spelen.  De wat duurdere keyboards zijn vaak wat uitgebreider en hebben vaak ook drumpads,  transportknoppen voor de sequencer (play, record, stop etc.) en draaiknoppen en schuifregelaars voor de bediening van softsynths.

Novation Midikeyboard voorzien met voldoende knoppen en schuiven voor de bediening van softsynths

Voor mensen met een veel piano ervaring raad ik een 88 toetsen mdikeyboard aan met een gewogen klavier aan.  Dit komt het dichtste in de buurt van een piano qua speeltechniek. Dit zijn vaak wel de duurste MIDI keyboards maar dan heb je ook iets goeds  voor jarenlang speelplezier!

Midikeyboard met 88 gewogen toetsen, voor de echte pianovirtuozen onder ons

Zoals je ziet keus genoeg!

 

Commentaren

Leave a reply