Studio Microfoons

Microfoons is een veel gebruikt gereedschap in opname studio’s en home studio’s voor bijvoorbeeld zang en akoestische instrumenten. Maar wat voor microfoons zijn er eigenlijk allemaal? Homestudioinfo.nl zet het allemaal overzichtelijk voor jou op een rijtje en geeft uitleg.

Een microfoon  is een elektromechanisch onderdeel dat geluid omzet in een elektrisch signaal, zo krijgt men een gelijktijdige weergave voor versterking ter plaatse en/of weergave elders, en/of ten behoeve van het maken van een geluidsopname.

Om te weten hoe een microfoon werkt is het belangrijk om te weten dat geluid natuurkundig gezien simpelweg bestaat uit trillingen in de luchtdruk.  Deze trillingen veroorzaken (kleine) luchtdruk verschillen.  Deze trillingen worden opgepikt door het membraan, deze trilt mee met de geluidsgolf. Vervolgens worden de trillingen van het membraam omgezet in elektrische spanningsvariaties die (nagenoeg) overeenkomen met de trillingen van het membraam.

Even schematisch weergegeven:

Schoolbord uitleg werking microfoons

Een simpel schemaatje doet soms wonderen….

Hoe die trillingen worden omgezet gebeurt is afhankelijk van het type microfoon (ze zijn er in allerlei soorten en maten). Hoe beter de overeenkomst is tussen het oorspronkelijke akoestische signaal en het resulterende elektrische signaal, des te beter de microfoon is.

Naast verschil in kwaliteit zijn er ook verschillende soorten microfoons, dit zijn de voornaamste die worden gebruikt in de (home)studio:

–          Dynamische microfoon

–          Condensator microfoon

–          Ribbon microfoon

Een dynamische microfoon is een microfoon waarvan de werking berust op het bewegen van een spoel in een magneetveld. De spoel is verbonden met een dun membraan dat geluidstrillingen opvangt waarmee door middel van inductie een elektrisch signaal opgewekt wordt.

De voordelen van dit ontwerpprincipe is dat ze tegen een zeer hoge geluidsdruk  bestand zijn en tegen een stootje kunnen.  Het nadeel is dat met name hoge tonen en details minder goed worden geregistreerd.  Vanwege deze eigenschappen worden deze microfoons ook veelal ingezet op podia voor live concerten.  Dynamische microfoons worden in de studio ingezet voor de opname van de drums.  Bekende microfoon voor de bassdrum is bijvoorbeeld de Shure Beta 52 en voor de snaredrum de Shure SM57.

Shure Beta 52 bassdrum microfoon

Speciaal voor de bassdrum

De condensator microfoon bestaat in de basis uit twee platen die allebei een elektrische spanning krijgen. De eerste plaat kan bewegen de ander is vast. Door het geluid gaat de plaat bewegen en ontstaat spanningsvariaties tussen de twee platen. Doordat de condensator microfoon niet werkt zonder stroom, vandaar dat de microfoonvoorversterker of geluidskaart moet voorzien 48V phantom power.

Vaak wordt er een onderscheid gemaakt tussen grootmembraan condensatormicrofoons (met een membraan groter dan 1 inch) en kleinmembraan condensatormicrofoons.

Grootmembraan condensatormicrofoons worden voornamelijk gebruikt voor het opnemen van zang.

Rode NT1-A Groot membraan condensator microfoon

veel microfoon voor weinig geld….

Kleinmembraan condensatormicrofoons worden meestal gebruikt als overheads (voor bijvoorbeeld een drumstel) , akoestische gitaar of piano.

Ribbon microfoons werden vroeger veel ingezet maar daarna langzaam in onbruik geraakt. Gelukkig zijn ribbon microfoons weer helemaal terug en fungeren als een welkome aanvulling in het klankpallet van de opnametechnicus.

Het werkingsprincipe van de ribbonmicrofoon is vergelijkbaar met de dynamische microfoon. In plaats van membraan en spoel vangt een zeer dun metalen bandje de trillingen op. Dat bandje fungeert dus in feite als een spoel met één wikkeling. Een bandmicrofoon kan zeer lage frequenties, tot 30Hz, registreren.

Net zoals bij een condensator microfoon moet de ribbonmicrofoon worden voorzien van phantom power. Ribbonmicrofoons worden voornamelijk ingezet bij de opname van elektrische/akoestische gitaren en hout- en koperblazers.

Naast de verschillende ontwerp principes van microfoons is er nog een eigenschap die zwaar bepalend is in de uiteindelijke klank, dat is namelijk de richtingsgevoeligheid.  Deze richtingsgevoeligheid wordt vaak weergegeven in een zogenaamd polar pattern.

Sommige microfoons zijn bijvoorbeeld rondom gevoelig daarin tegen zijn er ook microfoons met een zeer richtingsgevoelige karakteristiek, deze zijn alleen aan de voorkant zeer gevoelig.

Een voorbeeld van de polarpatterns:

–          Omni directional (wordt ook wel rondom gevoelig genoemd)

–          Cardioid (niervormig)

–          Supercardioid (supernier)

–          Figure of eight/bidirectional

Overzicht met verschillende pollarpatterns

Een overzicht van de meest voorkomende polarpatterens bij studio microfoons

Deze richtingsgevoeligheid is zeer belangrijk. Het is van grote invloed op de verhouding direct geluid t.o.v. indirect geluid. Wanneer je bijvoorbeeld een ruimtelijk geluid wil krijgen is het beter om een omni directionele microfoon te pakken, deze is tenslotte rondom gevoelig.  Als je precies het tegenovergestelde wilt kan je juist beter een een cardiod microfoon gebruiken.

Oh ik ben nog iets vergeten te schrijven, eigenlijk wil ik er ook niet zoveel over schrijven. USB microfoons, ik weet niet zo goed wat ik ervan moet denken.  Noem mij een oude lul, behoudend, confessioneel, maar ik vind het gewoon niks. Als je toch al een geluidskaart hebt met microfoon ingang koop dan een echte microfoon. Bedenk dat voor dat bedrag alles er in moet zitten om het geluid in je pc te krijgen. Die lage prijs moet hem ergens in zitten.. Voor voiceovers etc. prima geschikt maar niet voor zang of rap in de homestudio.

Oké, je weet nu de basics over microfoons, maar hoe en welke worden nu toegepast in de homestudio?

De meeste homestudio’s zijn beperkt qua ruimte, dus grote instrumenten zoals een piano of drumstel is voor de meeste mensen bijna niet te doen. Los van de ruimte die je nodig hebt voor een drumstel moet je vaak ook nog rekening houden met buren. Met een drumstel maak je in ieder geval geen goede beurt bij de buren….. Veelal wordt een drumstel om die reden ook vaak opgenomen in een oefenruimte of andere locatie die zich hiermee voor leent.

Maar wat blijft dan over? De meeste zaken die opgenomen worden zijn gitaar en zang. Voor de gitaar geldt zowel akoestisch als elektrisch.

Voor zowel zang als gitaar leent een grootmembraam condensator microfoon zich hier heel goed voor.  Voor zang raad ik aan om ook gebruiken te maken van een popfilter en een shockmount…. Nee, het is geen filter voor popmuziek maar wel voor spuug en ander vocht voor je microfoon. Het zorgt ook dat de P klanken wat minder hard doorkomen.  Het is dat zwarte ronde ding met gaas dat voor je microfoon wordt geplaatst. Ook een handig hulpmiddel, hierdoor kan je ook de zanger, zangeres, rapper of grunter op de juiste afstand van je microfoon plaatsen.  Een shockmount is eigenlijk de vering voor je microfoon. Deze vangt ongewenste trillingen op zodat deze niet van invloed zijn op je opnames.

Tegenwoordig zijn deze microfoons er al vanaf €39,- Toch raad ik je aan wanneer het echt budget moet om net even iets meer geld uit te geven. Dit vertaalt zich terug in minder ruis, betere bouwkwaliteit.

Als het budget klein is heb ik toch een complete oplossing voor je gevonden. Dit is de Behringer B-1 microfoon. Absoluut waar voor je geld.

Behringer B-1_Groot Membraan Condensator Studiomicroofon

De prijs is momenteel belachelijk laag bij Bax-Shop, € 77,-

Als je naast een goed geluid ook nog een eyecatcher in je studio wil hebben kan ik je deze aanraden. De Blue Spark, wederom ook weer een complete set: koffer, popfilter en shockmount.

blue spark groot membraan condensator studiomicrofoon

Momenteel alleen te koop bij Bax-shop, € 139

Tot slot nog een zeer goede aanrader van het Australische merk Røde, dit betreft de NT1-A,  wederom ook weer een lekker compleet, koffer, popfilter, shockmount en een XLR kabel van 6 meter.

Rode Nt1-a Groot Membraam Condensator Studiomicrofoon

Te koop bij diverse winkels o.a. :

Bax-shop

i4-muzique

PeterVerspuy

Tonecontrol

De rest van de microfoons volgt binnenkort…..

Tags:

Commentaren

Leave a reply