Computer Frustraties

Deze website dateert pas vanaf begin 2012, toch zie ik dat veel mensen met zoekopdrachten via Google zoals computer + geluidskaart werkt niet op mijn website belanden.

Als je diverse fora gaat bekijken wordt je al helemaal niet vrolijk. Hele nachtmerries worden beschreven, mensen die avonden in de instellingen staan te kloten, te zoeken naar de nieuwste drivers, ASIO instellingen om zeep helpen, prutsen met niet compatable midi interfaces, etc.  Kortom er wordt heel wat afgetobd met computers.

computer frustratie

Veel problemen hebben te maken vanwege het feit dat er veel verschillende fabrikanten zijn voor computer hardware. Er zijn bijvoorbeeld heel veel verschillende moederborden te krijgen met de diverse chipsets voor beeld en geluid. En hier gaat het vaak fout…..maar ga het probleem maar is tackelen.

Dit verklaart meteen waarom Apple computers ook zo populair zijn. Het is tenslotte één platform, waarbij de fabrikant zowel de hardware als de software op elkaar afstemt, logischerwijs is de kans op problemen gewoon simpelweg kleiner. Voor fabrikanten van midikeyboards, audio interfaces, controllers wordt het simpelweg ook makkelijker om betrouwbare hardware te maken. Neemt niet weg dat met een Apple computer al je problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen…(“Koop een Apple en al uw zorgen zijn voorbij”)

In deze post ga ik dan ook niet verder in over PC of Mac dat moet je maar hier teruglezen.

Wel ga ik een aantal tips geven om problemen sneller te kunnen oplossen zodat jij weer snel verder kan met muziek maken! (daar doen we het tenslotte toch voor?)

Bij problemen met externe hardware:

 • Check de geluidskaart of midikeyboard (of een ander apparaat wat problemen geeft) op de comptabiliteit met je huidige besturingssysteem. Heel veel oudere apparaten zijn niet geschikt voor  Windows 7 (laat staan Windows 8)
 • Download de nieuwste drivers en firmware.
 • Schakel bepaalde functies uit op je computer (Wifi, Bluetooth, interne geluidskaart) en kijk of daarna wel alles werkt
 • Gebruik de losse voedingsadapter i.p.v. stroom uit de USB of Firewire poort.

Latency:

 Tips/richtlijnen om problemen te voorkomen:

 • Maak STRUCTUREEL BACKUPS!!!
 • Hou de computer apart voor muziek maken, gebruik deze niet als de gezinscomputer….
 • installeer zou min mogelijk software
 • verwijder plug-ins en software wat je niet of nauwelijks gebruikt
 • Zorg voor een goede mappenstructuur en wees consequent in het geven van namen. Begin bijvoorkeur met een datum volgend year-month-date principe, bijvoorbeeld 121107drumsessie of 121107gitaarsolo

Ik hoop dat jullie wat hebben aan deze tips & richtlijnen hebben, het zal je in ieder geval een hoop problemen besparen.  Mocht het echt niet meer baten overweeg dan serieus een nieuwe computer, midikeyboard, of ander apparaat. Maar koop altijd kwaliteit want goedkoop is duurkoop…

1 Comment
 1. Reply
  Kees Verhage 28 april 2013 at 11:54

  Mooi, deze uitgebreide informatie – waarvoor dank.
  Ik gebruik Midi alleen voor het afspelen van klassieke muziek met het programma Score Perfect Professional, voor het zelf musiceren met begeleiding; daarnaast gebruik ik SPP bij het geven van muzieklessen.
  Ik heb een oude Roland Soundcanvas CS-55. Sommige geluiden zijn vrij goed, andere zoals alle violen blijven draaiorgelachtig. Is er apparatuur die betere geluiden weergeeft? Ik speel de geluiden af op een behoorlijke gekuidsinstallatie. Allerlei effecten als concertzaal, livingroom heb ik niet nodig.
  Ik zoek een apparaat waarbij ik en vaste set geluiden kan gebruiken/installeren en die ik daarna zonder al te veel gedoe kan gebruiken.
  Met andere woorden: is er tegenwoordig voor wat ik doe, al betere apparatuur dan de oude CS-55

  groet – Kees Verhage

Leave a reply