Auratone C5 studiomonitoren en alternatieven. Hype of nuttig?

Deze categorie studiomonitoren is de laatste tijd flink in opkomst, dit komt omdat de oorspronkelijke Auratone C5 Super Sound Cube luidsprekers als verschillende reïncarnaties en alternatieven op de markt komen.  Ze zijn lekker en compact en zien er retro uit, een hype of hebben ze ook echt nut? Een goede reden om vanuit homestudioinfo.nl wat duiding te verstrekken.

Deze studiomonitoren waren vroeger vanaf de jaren ‘60 (voor sommige heel vroeger) de industrie standaard in de studio, lang voordat de beroemde Yamaha NS10 de standaard was.  Deze Auratone C5 is een zogenaamde breedband speaker. Dit houdt in dat er slechts één woofer is die alle tonen moet weergeven of probeert weer te geven. Dit in tegenstelling tot de meeste nearfield studiomonitoren welke zijn gebouwd volgens het tweeweg systeem principe, een woofer voor de lage en midden tonen en tweeter (de kleinere woofer) voor de hoge tonen. Deze nearfield monitoren kunnen het geluid wel neutraal weergeven dankzij dit systeem. Een Auratone en consorten kunnen dit niet en zullen voornamelijk minder lage- en hoge tonen kunnen weergeven.

advertentie Auratone studiomonitoren

Twee legendes op één foto bij elkaar

Deze beperking in geluid is juist de kracht van deze luidspreker, dit is namelijk een referentie voor hoe je muziek op bijvoorbeeld een autoradio of televisie klinkt. De laatste jaren is het aantal smartphones, tablets, laptops, platte tv’s en andere elektronica met een waardeloos geluidssysteem stormachtig gegroeid. Ook door de groei van het internet, uitrol van 3- en 4G, de opkomst van MP3, Youtube en Spotify is muziek overal beschikbaar geworden.

Mede dankzij de technologische ontwikkelingen is dus de hele luistercultuur en muziekbeleving een klein decennium hierdoor totaal anders geworden. Vandaar dat Auratone reïncarnatie zo relevant is geworden, je moet gewoon weten of je muziek overeind blijft onder zulke omstandigheden.

Daarnaast hebben deze speakers nog een voordeel, juist vanwege het ontbreken van een crossover filter klinken de middentonen wel ongekleurd, hoe minder elektronica in de keten des te minder invloed het kan hebben op het geluid.

En binnen dit midden gebied bevinden zich juist de vocalen, gitaren en piano stukken. Problemen in dit gebied worden op dit soort luidsprekers eerder onthuld en kan je maatregelen nemen.

Vanwege bovenstaande eigenschappen en de veranderende luistercultuur is de vraag en dus ook de prijs op Ebay voor de originele Auratone tot grote hoogte gestegen. Veel vraag, maar een beperkt aanbod. Slim als de enkele bedrijven zijn springen ze natuurlijk in dit commerciële gat om aan de vraag te kunnen voldoen.

Avantone was één van de eerste fabrikanten die hierop in sprong, de Avantone Pro Mixcubes. Naast de passieve versie hebben ze ook een actieve versie op de markt gebracht.

Avantone MixCube Passieve studiomonitoren zwartAvantone MixCube Passieve studiomonitoren crème

De passieve versie zijn op dit moment vanaf € 139 per stuk verkrijgbaar in de kleuren zwart of crème. Met ingebouwde versterker is deze set voor € 499 verkrijgbaar, ook weer in de kleuren crème of zwart.

Behringer zou Behringer niet zijn als ze zelf ook met een eigen (goedkopere) versie zouden komen. De productnaam is ook voorzien van een Behringer sausje, geen Auratone C5 maar een Behritone C5A in vintage style, of in het zwart als Behritone C50A. De A staat in dit geval voor actief, de versterker zit er al ingebouwd. Een passieve variant zoals het origineel heeft Behringer (nog) niet. Voor € 79 per stuk zijn deze verkrijgbaar, echt een koopje.

Behringer Behritone C50A   Behringer Behritone C5A studiomonitor

De laatste kaper op de kust is relatief nieuw, zowel als fabrikant als het met product. Nowsonic heeft de Radiocheck als Auratone C5 Reïncarnatie, deze is niet in vintage uitvoering maar in hip wit. Vanuit design en esthetisch perspectief gezien een mooie combinatie naast bijvoorbeeld je Imac. Ook deze zijn voorzien van een ingebouwde versterker.

Nowsonic-RadioCheck-studiomonitor Nowsonic-RadioCheck-studiomonitor

Maar zoals ik al schreef, Nowsonic is een nieuwe speler. Op dit moment zijn ze nog niet in Nederland te koop, maar al wel in België. Voor € 199 heb je set. Nowsonic is het eigen merk distributeur Sound Service. Design en engineering vindt plaats in Duitsland, de productie vindt plaats in het verre Oosten.

Maar wat is er gebeurd met Auratone zelf? Auratone heeft nu in ieder geval weer een website, http://www.auratonesoundcubes.com Hierop is ook een kort stukje geschiedenis te vinden. Ondanks hun bewezen kwaliteit heeft het merk het zeer moeilijk gehad, mede door het overlijden de vrouw van de oprichter Jack Wilson in 1987. Jack Wilson zelf is in 2005 op 84 jarige leeftijd overleden. Zijn kinderen hebben de zaak verder opgepakt. Ze maken in ieder geval weer (of nog steeds) luidsprekers, ze zijn overigens alleen via hun eigen website te bestellen.

De originele luidsprekers hebben in ieder geval hun waarde bewezen en voor veel opname studio’s zijn deze luidsprekers een ideale tweede of derde referentie. Ook voor broadcast en videomontage activiteiten absoluut een must. Om in ze in de homestudio enkel en alleen als enige monitoring te gebruiken zou ik niet echt aanraden, daarvoor is het geluid te karakteristiek. Als aanvulling op bestaande nearfield monitoren vind ik het stuk voor stuk goede speakers. Vanwege hun compacte afmetingen zullen ze echter wel hun weg vinden naar veel laptopmuzikanten

Door hun kleine afmetingen en het ontbreken van een basreflex poort zijn ze makkelijk te plaatsen. Zet ze wel op de oorhoogte, goede standaards hiervoor zijn bijvoorbeeld de Innox IVA MON-02

Wat homestudioinfo.nl betreft is dit geen hype, eerder een herontdekking en voorlopig ook een blijvertje.

Commentaren

Leave a reply