uitleg

Studio Monitoren voor in de homestudio

Als je muziek maakt wil je natuurlijk wel goed kunnen horen wat je aan het maken bent.  Om dit goed te kunnen horen is een set studio monitoren absoluut een aanrader.  Je kan zo goed de verschillende partijen/instrumenten horen en makkelijker beslissen of iets harder/zachter moet of dat bepaalde instrumenten elkaar in de weg zitten omdat ze in elkaars frequentie gebied zitten.

Waarom Studiomonitoren?

Maar wat zijn studiomonitoren eigenlijk en waarom zou ik geen pc of gewone hifi luidsprekers  gebruiken? Studio monitoren zijn zeer goede en neutrale luidsprekers en laten de muziek horen zoals deze daadwerkelijk is. Dit in tegenstelling tot veel computer en hifi luidsprekers,  die veelal de neiging hebben om het geluid te veel te kleuren en mooier willen laten klinken. Een goed neutraal geluid is heel belangrijk, hierdoor kan je horen of je muziek goed klinkt, klinkt het bij jou goed dan zal het ook op andere geluidsinstallaties goed klinken. Maar heb je bijvoorbeeld te veel bas, dan zal het bij andere  installaties ook niet goed klinken. Daarnaast geeft een studiomonitor ook een rustiger geluid. Je zit ongemerkt toch al een paar muziek te maken en dan kan een verkeerde luidspreker heel erg vermoeiend luisteren.

Oké, je bent overtuigd, maar welke moet je nu kopen?

Eerst maar even wat uitleg, je hebt studio monitoren in allerlei formaten en zowel passief en actief. Tegenwoordig worden actieve monitoren heel erg gehypd maar wat betekend dat nou precies? Een actieve monitor houdt in dat de versterker al in de speaker zit ingebouwd, idealiter zou deze dus perfect afgestemd zijn op de speaker… Haha, daar heb je het al idealiter, tegenwoordig kan dat ook lekker goedkoop worden gemaakt…. Bedenk wel dat een goede versterking belangrijk is voor je o.a. je dynamiek, klank en het laag strak houden. Heb je al een goede versterker dan kun je ook er ook voor kiezen om een passieve speaker (een speaker zonder versterker dus) te kopen.

Zo het verschil tussen passief en actief is nu duidelijk, nu nog de verschillende formaten. Van groot naar klein:

 • Desktop studio monitoren
  • Kleinste formaat, formaat woofer is max 3 inch
  • Plaatsing op het bureau; vaak max 50 cm vanaf de luisteraar
  • Vaak een multimedia speaker
 • Nearfield studio monitoren (normaal formaat)
  • Groter formaat dan Desktop Speaker; woofer van 4 tot 7 inch
  • Plaatsing op bureau of statief
  • Meest gebruikt in homestudio’s
 • Midfield studio monitoren
  • Groter formaat dan Nearfield Studio monitoren
  • Veelal een driewegsysteem
  • Plaatsing op statief
 • Largefield studio monitoren
  • Grootste formaat Studio monitor; veelal een woofer van 8 inch of groter
  • Plaatsing op stevig statief of weggewerkt in muur
Studio Monitoren desktop nearfield midfield mainfield

Studio Monitoren, van desktop (klein) naar heel groot

De largefield monitoren worden gebruikt in grote professionele studio’s en zijn ook vaak ingebouwd in de muur, deze speakers kunnen zeer lage tonen produceren en kunnen veel dB’s produceren. Daarnaast zijn ze ook ideaal om te horen of je ongewenste lage tonen opneemt (dit wordt rumble genoemd). Plaatsing is vaak circa 4 meter vanaf de luister positie. Deze largefield monitoren worden vaak als 2e of 3e luisterset gebruikt, de daadwerkelijke mix wordt gemaakt met behulp van nearfield monitoren. Midfield monitoren zijn wat kleiner en worden vaak als alternatief gebruikt voor large field monitoren.  Nearfield monitoren is het meest gangbare formaat (tussen de 50 en 25 cm hoog), in professionele studio’s staan ze vaak op de mengtafel op circa 1 meter van de luisteraar (vandaar de term nearfield).

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat nearfield monitoren ook het meest worden gebruikt in de homestudio. Een goede plaatsing is essentieel, richt of je zet je studiomonitoren zo dat ze op jouw oren gericht zijn. Zo kom je in de zogenaamde sweetspot te zitten, dit is de meest ideale luisterpositie waarin je alles goed kan horen. Wanneer je niet veel plek hebt op je bureau is het beste om deze op luidspreker standaards te plaatsen.  Wanneer de basreflexpoort zich aan de achterkant bevindt moet je de speakers op minimaal 30 cm afstand van de muur plaatsen. Vaak is de ruimte toch beperkt en daarom zie je ook veel modellen met een basreflexpoort aan de voorkant.

Quik Lok BS 300 monitor stand

Plaats je studiomonitor op de juiste hoogte middels deze speakerstand

Wanneer je speakers op je bureau plaatst moet je voorkomen dat je bureau als klankkast gaat fungeren.  Het beste is om iets massief onder je speakers te zetten bijvoorbeeld een stoeptegel, het is niet echt een fraai gezicht maar gelukkig is er een mooie oplossing verkrijgbaar zoals de Auralex MoPAD monitorisolatie blokken, je studiomonitoren staan stevig en je zal geen vervelende resonanties krijgen.

Auralex MoPAD monitorisolatie blokken

Voorkom resonantie met deze monitorisolatie blokken

Er is vandaag de dag gigantisch veel keus wat het er natuurlijk op het eerste gezicht  niet makkelijker op maakt. Bedenk wel het volgende:  Alle waar naar zijn geld. Studiomonitoren onder de 200 euro kan je bijna niet serieus nemen (uitzonderingen & aanbiedingen daar gelaten). Heel veel fabrikanten hebben toch modellen in die prijsklasse maar mijn ervaring is dat ze kwalitatief op de langer termijn te kort schieten. Beschouw het als leuke speakers voor de DJ, maar niet om serieus muziek mee af te mixen. Bedenk goed dat je hier veel uren naar zult gaan luisteren en dat een goede set wel 10 tot 15 jaar mee kan gaan, kortom een betere set betaalt zich altijd terug.

Kwaliteit kost tenslotte geld!

Goede monitor merken van oudsher zijn o.a. Adam, Dynaudio, Genelec,KRK en natuurlijk ook Yamaha. Deze merken zul je dan ook regelmatig voorbij zien komen in studio’s van artiesten.

Om het jou wat makkelijker te maken heb ik alvast een paar selecties voor je gemaakt:

Goede Actieve Studio Monitoren anno 2021 voor voor nog geen € 300

In dit segment is de concurrentie fel en is er zeer veel keuze.

Tannoy Reveal Actieve Studiomonitor(en)

Tannoy heeft een rijke geschiedenis op het gebied van Studiomonitoren. Het heeft de laatste jaren wel het kaas van het brood laten eten. Met de Reveal serie borduren ze voort op oude tijden. Dit zijn zeer interessante monitoren. De kleinste uit de serie, de Reveal 402 heeft een woofer van 4 inch. Beschouw het als een grote desktopmonitor.  Voor onder de € 100 per stuk is deze van jou.

Bax-shop.nl

Thomann

tannoy reveal 402 studio monitor

 

Nog interessanter is zijn grote broer, de Reveal 502

Bax-shop.nl

Thomann

KRK Rokit Classic Actieve Studio monitor

KRK Roki RP-5G3 Studio monitor

De KRK studio monitor blijft een klassieker, helaas niet meer in wit leverbaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KRK is een Amerikaanse fabrikant en maakt al heel lang betaalbare en goede studio monitoren. Inmiddels zijn ze al bij de 4e generatie aanbelandt, de derde generatie is nu omgedoopt tot de classic serie. De KRK Rokit Classic 5 Actieve Studiomonitor is te koop voor rond de € 119 per stuk (helaas alleen maar in zwart, wit is niet meer leverbaar) bij o.a.

Bax-shop.nl

Thomann

Behringer B2030A Actieve Studiomonitoren

Behringer B2030A Actieve Studiomonitor linksBehringer B2030A Active Studiomonitor rechts

 

 

Behringer bestaat inmiddels alweer 25 jaar. Ze maken al jaren studio apparatuur met een zeer goede prijs kwaliteitsverhouding, hun mantra is niet voor niets “Double the Features at Half the Price”. In dit geval echter “beter goed gejat dan slecht verzonnen”, het is namelijk een schaamteloze look-a-like van het veel duurdere merk Genelec.  De Behringer B2030A  active Studiomonitor zie ik in ieder geval als een zeer serieuze budgetknallers. Te koop voor nog geen € 248 bij o.a. :

Thomann

 

 

Goede Actieve Studio Monitoren vanaf € 300 tot € 450

Adam TV5 Actieve Studiomonitor

dam Audio T5v active studiomonitor front & back

 

 

 

 

 

 

 

Adam Audio is een Duitse fabrikant van luidsprekers. Zij maken luidsprekers voor meerdere segmenten zoals Hifi, installatie maar ook natuurlijk studiomonitoren. De Adam F5 was één van hun meest voordelige luidsprekers, deze is nu opgevolgd door de T5V. De prijs is ook gunstiger dan voorheen. Deze is namelijk €149 per stuk., te koop bij o.a.:

Bax-shop.nl

Thomann

Meer geld en ruimte, ga dan voor de groter variant met een 7 inch woofer (i.p.v. 5 inch); de Adam TV7

Bax-shop.nl

Thomann

Yamaha HS5W actieve studiomonitor

Yamaha is ook een oude bekende, de NS10 stond vroeger in elke studio. Te koop vanaf € 166 per stuk

Yamaha HS5W actieve studio monitor zwart&wit

 

 

 

 

 

 

 

Bax-shop.nl

 

 

KRK VXT6 studio monitoren

Ideaal deze KRK VXT6 studio monitor wanneer je kleine kinderen in huis hebt, door de optionele grill kunnen ze geen tweeter slopen met hun vingertjes……Plaatsing is ook een eitje doordat de basreflexpoort aan de voorkant zit.

Bij de muziekwinkel heb je veelal de mogelijkheid om de verschillende monitoren goed te beluisteren.  Ga rond een tijdstip dat het meestal rustig is in de winkel, hierdoor zal je minder last hebben van andere klanten en kan de verkoper alle tijd voor je nemen. Het is natuurlijk van belang dat je eigen muziek meeneemt die je goed kent. Is de winkel te ver weg of ben je simpelweg te druk om op een rustig tijdstip naar de winkel te gaan dan kan je natuurlijk ook een goede set online bestellen.  Mocht het toch tegenvallen zorg dan dat je verpakking niet beschadigd zodat je set weer retour kunt sturen. (volgens de wet koop op afstand moet een (web)winkelier een bij een online aankoop een zichttermijn van 14 dagen hanteren, binnen die tijd kan je zonder opgave van reden de spullen retourneren en je geld terugkrijgen).

P.s. Tot slot wil ik nog wel even wat toevoegen. Wanneer je begint met muziek maken en je hebt niet veel budget dan zijn studio monitoren wel is waar een zeer goede aanschaf echter het is niet meteen noodzakelijk voor je creatieve proces. Het zogenaamde afmixen doe je pas wanneer je een compleet liedje hebt gemaakt….. Daar wil het bij de meeste mensen nog wel eens aan schorten…(inclusief mijzelf…)

10 Comments
 1. Reply
  Iris 11 januari 2014 at 15:08

  Hallo,

  Ik speel elektrisch gitaar en heb sinds kort de POD HD Pro X aangeschaft om onder andere mee op te nemen. Nu ben ik van plan om studiomonitoren aan te schaffen.

  Ik speel voornamelijk metal. Is er een merk die zich daarin specificeert? Want ik heb begrepen dat KRK meer voor DJ en hiphop is en bijvoorbeeld Adams wat algemener is.

  Ben benieuwd wat jouw mening hierover is.

  Met vriendelijke groet,

  Iris

  • Reply
   Auteur 11 januari 2014 at 20:09

   Hallo Iris,

   Leuk om te lezen dat je druk bezig bent om je eigen muziek te gaan opnemen! De lezers van homestudioinfo zullen dit zeer leuk vinden om jouw stappen hierin te volgen!

   Jouw vraag is een veel voorkomende! Mijn advies is altijd, ga zelf is de studiomonitoren (onbevangen) beluisteren met je eigen favoriete muziek. Goed of slecht bestaat in dit geval niet, het gaat erom wat jij prettig vindt klinken. (jij moet er tenslotte naar luisteren…)

   Studiomonitoren zijn ontworpen om zo neutraal mogelijk te klinken. Een ‘neutraal geluid’ is echter een streven. De meeste fabrikanten zullen proberen een luidspreker te maken die zo neutraal mogelijk klinkt. Dit doet elke fabrikant weer vanuit een bepaald filosofie en gebruikt daarvoor ook andere technieken.

   De tweeter (hoge tonenluidspreker) van de KRK & ADAM zijn totaal anders. KRK gebruikt een ‘normale’ dome tweeter terwijl ADAM een ribbon tweeter (in het Nederlands bandluidspreker). De monitor van ADAM zou hierdoor in theorie een helderder karakter kunnen hebben dan bijvoorbeeld een KRK.

   Dat luidsprekers van KRK veel gebruikt worden door DJ’s en in de Hiphop scene verbaast mij niet. Het zijn veelzijdige monitoren en worden binnen andere muziekstijlen ook veel gebruikt, zelfs in Metal. In dit interview met de frontman van Nox Aeterna kan je lezen dat Arnold zelf ook KRK studiomonitoren gebruikt, in dit geval de Rokit 6 (ook bekend als KRK RP6 G2).

   Waar ik in ieder geval heel blij mee ben is dat je twee gerenommeerde merken noemt. Ze leveren allebei kwalitatief goede studiomonitoren en welke dat wordt, dat bepaal jij alleen (en je oren).

   Hierbij nog wel een tip: In de winkel wil het nog wel eens anders klinken dan thuis (andere akoestiek). Bestel daarom je speakers online. Hierdoor is het een koop of afstand. Je hebt daarom het recht om binnen 14 dagen je artikelen te retourneren/ruilen (mits onbeschadigd & originele verpakking).
   Je gaat je speakers tenslotte thuis gebruiken, mocht het dan om wat voor reden dan ook tegenvallen dan kan je ze altijd nog ruilen.

   Ik hoop dat je wat hebt aan mijn advies maar ik denk dat het zeker wel goed komt!

   Groeten,
   Homestudioinfo.nl!

 2. Reply
  jim de nooij 1 mei 2014 at 06:47

  Ik overweeg de KRK 6 G3 aan te schaffen, maar dan alleen om muziek af te spelen vanaf mijn desktop pc. ik heb een niet al te dure computer en vraag me daarom af of het voor mij interessant/belangrijk is om ook eens naar de geluidskaart te kijken, geen idee wat voor kaart er nu in zit, maar dat het een eenvoudige is staat voor mij vast. mijn vraag is: hoe belangrijk is de soundcard en welke adviseerd u mij? ik luister naar jazz (in al zijn verschijningsvormen) rock hip hop heavy metal pop de hele mik mak zeg maar, en graag op volume, groeten Jim

  • Reply
   Auteur 4 mei 2014 at 08:42

   Beste Jim,

   Bedankt voor jouw vraag. De meeste pc’s hebben niet eens meer een losse geluidskaart. Het is vaak een onboard soundchip op het moederbord. Ondanks de veelbelovende specificaties is deze kwaliteit minder dan een externe geluidskaart. Voor jouw doeleinden hoef je geen uitgebreide geluidskaart te hebben. Slechts een stereo output is al afdoende. Je zou bijvoorbeeld kunnen kijken naar een advies2” target=”_blank”>Lexicon Alpha USB audio interface

 3. Reply
  Andre Minkema 8 oktober 2014 at 00:10

  Welke midfield monitor set raad je aan voor videobewerking. Wij doen veel docu’s en bedrijfsreportages.

 4. Reply
  MusicPro 17 mei 2015 at 21:26

  Mackie MR6mk3…..geweldige monitor! KRK’s de deur uit gedaan, dat wil heel wat zeggen!

 5. Reply
  Arnoud 2 oktober 2017 at 07:04

  Duidelijk verhaal! Dank!

 6. Reply
  amj 28 november 2018 at 11:00

  Vervanging voor de M-Audio AV40, selle?

  • Reply
   Auteur 4 december 2018 at 21:11

   Beste Anton,
   Ik blijf bij mijn standpunt; voor 100 euro kan het geen goede referentiemonitor zijn.
   Waarschijnlijk wel gewoon een leuke speakerset. Geef iets meer uit en je hebt net iets beters

Leave a reply