Elektrische (Bas)Gitaar opnemen zonder microfoon

Een gitaar is een veel gebruikt instrument. Grote kans dat je een keer een gitaar zal opnemen. Dit kan op verschillende manieren.  In deze post zal ik uitleggen hoe je dit kan doen zonder een microfoon te gebruiken. (dit is de meest makkelijke manier en geeft ook minder herrie)

Een veel gebruikte (en traditionele) manier is door de gitaar (of basgitaar) in te pluggen op een zogenaamde D.I. box. Een D.I. box, (dit staat voor direct injection) ook wel DI genoemd is een kastje waarmee men een signaal met hoge impendantie, een lijn signaal of een ongebalanceerd signaal kan omvormen naar een gebalanceerd signaal met een lage impendantie. Meestal via hier een XLR connector. Enkele voorbeelden zijn het aansluiten van een keyboard of elektrische gitaar aan op een microfoon input op een mengpaneel of audio interface.

Hoe ziet dit er in de praktijk uit? (een simpel schema doet wonderen J )

schema gitaar opnemen zonder microfoon

Een plaatje zegt meer dan duizend worden…..

De gitaar wordt aangesloten op de D.I. box, vanuit de D.I. box gaat het signaal naar de microfoon ingang op de audio interface. Vanuit de audio interface gaat het vervolgens in computer met DAW software. Het monitor signaal (zodat de gitarist zichzelf kan horen) gaat retour naar de audio interface waarop de gitarist een hoofdtelefoon op heeft aangesloten.

Zoals ik al eerder schreef is dit een vrij traditionele manier, in het pre-DAW tijdperk werd dan de DI box op  microfoon ingang van bijvoorbeeld de Tascam Portastudio aangesloten.

Tascam Portastudio 144

In 1979 konden ze ook al een homestudio beginnen met deze Tascam Portastudio

Tot zover de traditionele methode, vandaag de dag zijn er ook oplossingen om de gitaar via USB direct op de computer aan te sluiten. Zo zijn er speciale audio interfaces met alleen een gitaar ingang verkrijgbaar en geluidskaarten met een aparte High Z ingang zie je ook steeds vaker (je hebt dan dus geen D.I. box meer nodig)

LINE 6 POD Studio GX USB interace

Prik hier je (bas)gitaar in en je kan al beginnen met opnemen

Het geluid wat je opneemt (veel cleaner)  is wel anders dan je gewend bent uit je eigen gitaarversterker. Maar als je eenmaal binnen je DAW software zit kan de pret beginnen (of keuzestress….).  Elke gitaarversterker heeft zijn eigen karakter, echter dat karakter heb je nu niet opgenomen maar alleen het directe geluid. Gelukkig kunnen we in de software allerlei zaken simuleren. Je kan bijvoorbeeld je gitaargeluid door een (virtuele) versterker of effectpedaal halen, op deze manier kan je dus een uniek geluid creëren. Vandaag de dag zijn er veel plug-ins te krijgen die het geluid en karakter van antieke en beroemde gitaarversterkers en effectpedalen nabootsen. Bedenk echter wel dat je in soort zaken helemaal kan verliezen dus probeer je als beginner bewust te beperken. Daarnaast kan het een hoop rekenkracht van je computer vergen.

Line 6 podfarm_screenshot

Met deze software kan je heel veel aanpassen in de signaalketen zoals bijvoorbeeld de speaker en het effectpedaal

Voor de mensen die zonder computer opnemen of op het podium over uitgebreide speaker en effect simulatie willen beschikken zijn ook mooie oplossingen verkrijgbaar.

 

 

Tags:

1 Comment
 1. Reply
  Marijn 5 januari 2013 at 13:35

  Als ik nu een interface nodig heb voor keyboard stukken , gitaar en zang op te nemen – heeft deze dan 3 verschillende inputs nodig ? En een specifieke interface ? of kan je met een gitaar interface ook keyboard delen clean opnemen ( aangezien het keyboard zelf voor de effecten zorgt) Ik bedoel hier dus niet het keyboard als midi controller gebruiken maar het gegenereerde sound van het keyboard zelf opnemen.

  Ik zoek namelijk een interface die deze 3 dingen zou kunnen…

  Mvg

  Marijn

Leave a reply